Regenwateroverlast vaker in oude wijken.
Als het hard regent en de straten blank komen te staan, kan het water ook uw huis binnenstromen. Dat gebeurt als het water niet meer via de riolering afgevoerd wordt. Dit zorgt voor ondergelopen kelders of natte kruipruimten. Een natte ruimte onder uw huis gaat meestal vanzelf weer weg, maar soms ook niet. Als u er hinder van ondervindt in de vorm van stank en schimmelvorming, vraag dan hulp aan een installateur of bij uw gemeente.
Natte kelders in oude wijken
Vooral in oudere wijken kan grondwater problemen veroorzaken. Dat komt doordat er vroeger minder aandacht was voor ontwatering. Door de bouwmethode van die tijd, en veroudering van materialen kunnen lekkages ontstaan. Een kelder die bijvoorbeeld bij de bouw waterdicht is gemaakt kan na verloop van tijd toch gaan lekken.
In woningen van na 1993 kan geen vochtoverlast door grondwater voorkomen. Deze woningen dienen namelijk op basis van de bouwvoorschriften voor het grondwater dicht te zijn. Als er toch vochtoverlast is, dan is er sprake van een bouwkundig gebrek.
Overlast door slecht waterbeheer
Het regenwater dat wegzakt in de bodem zal gedeeltelijk naar een sloot of drainage stromen. Drainage vraagt onderhoud en heeft een beperkte levensduur. Als de drainage niet goed functioneert, kan het water niet meer worden afgevoerd. Ook kunnen rioleringswerkzaamheden de normale afvoer van water belemmeren.
Bij nieuwbouwhuizen komt wel eens grondwateroverlast voor door een bodemverdichting in de bouwfase. Als de nieuwbouw klaar is, wordt het omliggende terrein vaak aangevuld met grond, zonder vooraf de ondergrond eerst open te werken. Het gevolg is dan vaak dat een te dichte laag aanwezig blijft, zodat het water niet de kans krijgt snel weg te zakken.