Gezondheidsproblemen door te droge lucht.
Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms nog geen 30 procent. De centrale verwarming is hierbij de grote boosdoener. De koude buitenlucht bevat sowieso al minder vocht. Wanneer die lucht in huis verwarmd wordt, neemt de luchtvochtigheid nog meer af.
Bij een lage luchtvochtigheid verliest het lichaam vocht omdat het zweet op de huid sneller verdampt. Ook kunnen de longen minder zuurstof uit de in geademende lucht opnemen. Daarnaast neemt de hoeveelheid stof in huis toe, zeker bij een temperatuur boven 23°C. Bij droge lucht komt stof sneller vrij en gaat het in de lucht zweven.
Een te droge lucht kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken:
– Koudegevoel bij een normale warmte
– Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte
– Prikkelende keel
– Droge hoest
– Droge, schilferige huid
– Gebarsten lippen
– Droge, branderige ogen
– Irriterende contactlenzen
– Geïrriteerde luchtwegen
– Verhoogde kans op infecties
– Verminderde weerstand
– Hoofdpijn
– Vermoeidheid
– Concentratieproblemen
Het probleem aanpakken door de ramen open te zetten, heeft geen enkele zin. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is droog en koud waardoor het vochtpercentage nog meer daalt.
Wilt u de luchtvochtigheid meten, schaf dan een hygrometer aan. Let er wel op dat u deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van het huis.
Tips om de luchtvochtigeheid zelf te reguleren.
Om een hoger vochtigheidspercentage te bereiken moet u waterdamp aan de lucht toevoegen. Als de vochtigheid niet veel afwijkt van het ideale percentage, kunnen onderstaande tips helpen:
– Hang waterbakjes aan de verwarming
– Laat de afzuigkap tijdens het koken uit
– Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan
– Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen
– Lucht uw huis voldoende
– Veeg geregeld stof
– Plaats planten
Luchtbevochtiger
Een bevochtiger brengt de relatieve luchtvochtigheid op het ideale niveau. Er zijn draagbare luchtbevochtigers voor thuis en er zijn vaste luchtbevochtiginginstallaties voor bedrijven. Bijvoorbeeld voor in een museum of een opslagruimte van bloemen, groenten en fruit.
De vaste luchtbevochtiger is meestal voorzien van een aansluiting op de waterleiding. De luchtvochtigheid wordt dan gecontroleerd door middel van een hygrostaat.
Er bestaan drie verschillende systemen. Met stoom, ultrasoon en verdamping.
Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend meer informatie.